Ce este Uniunea Europeană?

sâmbătă, 9 mai ora 10:30

Uniunea Europeană este o uniune economică și politică ce reunește 27 de țări europene, acoperind aproape tot continentul. Această structură este unică în lume, înfloritoare și care evoluează de la zi la zi, aducând beneficii tuturor statelor membre.

Dar să vedem cum a început totul...

Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război care i-a făcut pe oamenii politici ai vremii să își dea seama că regulile jocului sunt cu totul și cu totul diferite față de tot ceea ce fusese înainte, a fost creată organizația ce, mai târziu, va deveni Uniunea Europeană.

În primă fază, accentul a fost pus pe consolidarea cooperării economice: țările implicate în schimburi comerciale devin interdependente din punct de vedere economic și astfel se evită din start riscul izbucnirii unui nou conflict armat. Cine ar mai porni un război cu un partener economic de care depinde financiar? Răspuns corect: nimeni! :) 

Astfel, pe 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, rostește o declarație ce va rămâne înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. Textul prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse.

Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

În anul 1958, ia naștere Comunitatea Economică Europeană (CEE), care, inițial, a contribuit la intensificarea cooperării economice între șase țări, pe care le și numim, de altfel, membre fondatoare UE: Franța, Germania, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos și Italia.

Din acel moment, acestui grup de țări li s-au mai adăugat, treptat, alte 22 de state, lucru care a condus natural la crearea unei piețe unice (denumită și piață internă). Această piață continuă să se dezvolte pentru a-ți valorifica întregul potențial.

Uniunea Europeană se traduce prin stabilitate, monedă unică, mobilitate și dezvoltare

De mai bine jumătate de secol de la înființarea acestei entități economice și politice, Europa se bucură de stabilitate și prosperitate și, cel mai important, de pace. Populația are un nivel de trai ridicat și stabil și beneficiază de o monedă europeană comună: euro. Această monedă a fost adoptată de 19 din țările membre UE.

Mai mult, un lucru de care orice cetățean al Uniunii se bucură este libertatea de mișacare. Controalele la graniță între statele membre au dispărut, iar acest lucru oferă cetățenilor libera circulație pe aproape întreg continentul. Mai mult, ușurința de a se stabili, de a-și găsi un loc de muncă sau de a călătorii sunt încă câteva beneficii ale existenței Uniunii. 

Toți cetățenii UE au dreptul și libertatea de a alege statul membru în care doresc să lucreze, să studieze sau să își petreacă pensia. Fiecare țară membră este obligată să le acorde cetățenilor Uniunii exact același tratament ca și propriilor cetățeni în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, prestații sociale și impozite. Este foarte important să ne cunoaștem drepturile de cetățeni europeni și să ne bucurăm de ele, alături de obligațiile pe care le avem de îndeplinit.

Motorul economic principal al Uniunii Europene este piața unică. Acest lucru permite libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor. Acest motor este o resursă imensă și în alte domenii precum piața energetică, a cunoașterii și capitalului, totul în beneficiul cetățenilor europeni.

Câteva dintre cele mai importante instituții ale Uniunii Europene

  • Parlamentul European - alcătuit din membrii aleși prin vot direct; recent, acesta a fost învestit cu prerogative noi, iar parlamentele naționale joacă un rol mai important, participând la procesiul decizional alături de instituțiile europene; este respectat principiul democrației reprezentative (cetățenii sări sunt reprezentați direct la nivelul Uniunii în Parlamentul European); Sedii: Strasbourg (Franța), Bruxelles (Belgia), Luxemburg .
  • Consiliul European - definește direcția politică generală și prioritățile Uniunii Europene. Sediu: Bruxelles, Belgia.
  • Consiliul Uniunii Europene - reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE. Sediu: Bruxelles, Belgia.
  • Comisia Europeana - apără interesul general al UE prin propuneri de acte legislative; asigură respectarea acestora și implementează politicile și bugetul Uniunii; Sediul: Bruxelles, Belgia.
  • Curtea de Justiție a Uniunii Europene - se asigură că legislația UE este interpretată și aplicată în același mod în toate țările UE; mai mult, garantează că țările și instituțiile UE se supun dreptului european. Sediu: Luxemburg.
  • Banca Centrală Europeană - gestionează moneda euro, menține stabilitatea prețurilor și trasează politica economică monetară. Sediu: Frankfurt, Germania.

Cetățenii europeni au fost și sunt întotdeauna încurajați să contribuie la viața democratică a Uniunii exprimându-și opiniile cu privire la politicile UE pe parcursul elaborării acestora sau sugerând îmbunătățiri ale reglementărilor și politiciilor aflate în vigoare.

Inițiativa cetățenească europeană le oferă cetățenilor posibilitatea de a se implica și mai mult în politicile care le afectează viața. De asemenea, aceștia pot depune plângeri și pot adresa întrebări cu privire la aplicarea dreptului UE.

Una peste alta, Uniunea Europeană este una dintre cele mai de succes structuri economice și politice europene, reunind 27 de țări sub credința unitate în diversitate.*** Împreună vom reuși să ținem piept oricăror greutăți sociale, economice sau unor epidemii mondiale. Ceea ce a început după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație ce acționează în numeroase domenii. De la politică la schimbări climatice, protecția mediului, sănătate, educație, relațiie externe, securitate, justiție și migrație. 

La multi ani, Uniune Europeană! Să trăiești, să înflorești și să ne bucurăm împreună de cât mai multe timpuri de liniște și pace.

 

*** La data de 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Abonare

Fii primul care află de ofertele noastre.

Cookies

Site-ul Cultivate.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra politicii de confidențialitate.

Sunt de acord