Flori de poveste – legenda anemonei

luni, 20 aprilie ora 20:48

Întotdeauna am considerat anemonele ca fiind niște flori misterioase, delicate, extrem de diafane, dar diferite, puțin ciudate. Cred că acest lucru le face să fie atât de speciale, de iubite și de valoroase. Hai să descoperim împreună câteva povești ale acestei minunate flori de primăvară și, de ce nu, să oferim sau să comandăm de la florăria noastră peferată, un buchet de anemone.

Toate speciile de anemone sunt originare din regiunile muntoase din jurul Mării Mediterane și pot fi regăsite în nunațe foarte intense, de la roșu, albastru sau galben. Foarte asemănătoare cu macii, anemonele cresc în flora spontană și pot fi cultivate și ca plante decorative. 

Anemona este un cuvând ce își are originea în limba greacă, provenind de la cuvântul grecesc „anemos” ce semnifică „vânt” și se împletește frumos cu legendele țesute în jurul acestei flori.

Una dintre povești face referire la o nimfă frumoasă ce purta numele de Anemona, care se îndrăgostise atât de Zefir, vântul de vest cel dulce și cald al primăverii, cât și de Boreu, zeul vântului rece de nord, aducător de iarnă. Aceștia o copleșeau cu atenție și cu daruri, lucru care a înfuriat-o pe Chloris, zeița florilor. Din pură gelozie, această a transformat-o pe nimfa Anemona într-o floare ce se ofilea imediat ce începea să sufle vântul Zefir.

O altă legendă grească întruchipează anemonele ca lacrimile Afroditei vărsate din dragoste pentru Adonis, zeul ce simbolizează trecerea de la anotimpul cald la cel rece. Zeița iubirii, Afrodita, s-a îndrăgostit iremediabil de Adonis, lucru care l-a făcut gelos pe Ares, zeul războiului. Acesta l-a ucis pe Adonis, sfârtecându-i trupul. Astfel, din lacrimile Afroditei pentru iubitul său s-a născut floarea de anemonă, ca simbol al jurământului zeiței iubirii față de ibovnicul său. O altă variantă a poveștii spune că anemonele au răsărit din picăturile de sânge căzute din trupul sfârtecat al lui Adonis.

Legendele venite din zona Palestinei spun povestea anemonelor ce au apărut inițial sub crucea lui Iisus Hristos, din picăturile de sânge ce curgeau din trupul acestuia. Continuând această variantă, în Europa, anemona este considerată „floarea Paștilor” sau „floarea pascală”, deoarece ea răsare și înflorește cu predilecție în perioada Sfintelor Paști, această mare sărbătoare a creștinismului. 

În societatea medievală de secol XIII-XIV, la curtea regelui Eduard I al Angliei, anemonele erau utilizate pentru vopsirea și decorarea ouălelor de Paști. Acestea erau folosite datorită culorilor intense ale petalelor, a pigmenților ce puteau colora frumos și natural coaja de ou.

Din punct de vedere al superstițiilor, în jurul anemonelor au gravitat, de-a lungul istoriei, câteva povești foarte interesante.

În timp ce romanii aveau credința că anemona avea proprietatea magică de a alunga febra, egiptenii considerau această floare drept floarea îmbolnăvirii, a bolilor, din cauza petelor de pe spatele petalelor ei albe, iar chinezii o clasificaseră drept „floarea morții”.

Pe continentul european, în cultura populară a unor țări, anemonele erau văzute drept semne rele, iar o persoană care alerga pe un câmp presărat cu anemone trebuia să își țină respirația, deoarece florile erau considerate a fi otrăvitoare. În Anglia, exista obiceiul de a culege primele anemone răsărite în zorii primăverii pentru a fi purtate, învelite în mătase, ca amulete protectoare împotriva molimilor.

Una peste alta, anemona este o floare care nu înflorește mai repede de 13 martie și nici mai târziu de 10 mai, iar aceasta este, de obicei, perioada în care se sărbătorește Paștele. Frumusețea și delicatețea ei au pus la lucru imaginația omului care a țesut în jurul ei povești, legende și mituri.

Sfatul echipei Cultivate este să ne bucurăm de darurile naturii, să prețuim un buchet de flori și să îl dăruim mai des tuturor oamenilor dragi. Pe data viitoare! 

 

Abonare

Fii primul care află de ofertele noastre.

Cookies

Site-ul Cultivate.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra politicii de confidențialitate.

Sunt de acord