Flori de poveste - legenda irisului

joi, 21 mai ora 17:43

Bine-cunoscutul iris pe care îl așteptăm cu drag în fiecare primăvară, este o floare perenă, originară de pe continentul european și din Africa de Nord. Pe numele său popular, stânjenelul, este o plantă monocotiledonată, din familia Iridaceae, cu flori frumoase, mari, viu colorate, dar foarte delicate, ofilindu-se destul de repede.

În lume există în jur de 300 de specii de iriși, iar în România doar 42 dintre ele sunt populare și sădite în grădinile iubitorilor de flori.

Numele florii de iris înseamnă curcubeu și își are originea în mitologia greacă, provenind de la zeița Iris. Aceasta era însărcinată cu transmiterea corespondenței oamenilor către zeii din Muntele Olimp, drumul său fiind pavat de culorile curcubeului.

Irisul, prin apariția sa deosebită, a stârnit numeroase povești și legende pe întreg mapamondul. Astfel, în mitologia greacă, floarea de iris era simbolul comunicării, în Egiptul Antic reprezenta simbolul puterii și era inclus întotdeauna în sculpturile din temple, iar odată cu răspândirea creștinismului, irisul a devenit un simbol al protecției divine, al credinței și înțelepciunii.

Înaintând către epoca medievală, în lumea franceză, irisul a fost primul simbol al regalității, înainte de floarea de crin. Începând cu epoca modernă și contemporană, în China, irisul a devenit un simbol al dansului și al începutului de vară, împreună cu crizantema, reprezintă un simbol al Japoniei, iar în SUA, irisul este floarea oficială a statului Tennessee.

Misterele Japoniei

Conform poveștilor nemuritoare japoneze, mai mulți zei au fost trimiși din Rai pe Pâmânt, coborând pe un pod de flori. Printre acești zei, se afla și zeul Iazangi și zeița Izanami. Odată ajunși în lumea celor muritori, Izanami a creat zeii elementelor naturii. Însă, atunci când l-a creat pe zeul focului, această zeiță a trecut în neființă. Lui Izangi i s-a făcut dor de zeiță și a încercat cu disperare să o readucă la viață. Astfel, el a mers să facă o baie purificatoare într-un râu și, pe măsură ce își lepăda hainele, acestea s-au transformat în 12 zei, iar bijuteriile în flori: o brățară în iris, alta în lotus, iar lanțul din jurul gâtului într-o crizantemă aurie.

Fun facts

  • Irisul este folosit în industria cosmetică pentru obținerea cremelor și loțiunilor pentru combaterea acneei;
  • Irisul a devenit în mod oficial emblema orasului New Orleans - după ce locuitorii au supraviețuit uraganului Katrina, aceștia au desenat pe ziduri flori de iris, ca semn al puterii, dar și al renașterii;
  • Irisul galben are rizomul toxic și nu poate fi folosit în scop terapeutic;

Ție îți place floarea de iris sau stânjenelul? 

Abonare

Fii primul care află de ofertele noastre.

Cookies

Site-ul Cultivate.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra politicii de confidențialitate.

Sunt de acord