In Flanders Field - #poezie

joi, 28 mai ora 17:27

In Flanders Fields

by John McCrae

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie,
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Poezia In Flanders Field / Pe câmpurile Flandrei este o expresie a speranței și a dorințelor soldaților căzuți pe câmpul de bătălie, a sufletelor celor plecați înaine de vreme.

De ce apar atât de multe flori de maci pe parcursul Primului Război Mondial?

Razboiul a creat un teren fertil pentru ca macii atât din câmpia Flandrei, din nord-vestul Flandrei, cât și din Gallipoli (teritoriul fostului Imperiu Otoman) să crească și să înflorească. Bombardamentele continue au dislocat și amestecat solul, aducând semințele plantelor la suprafață. Aceste semințe au fost fertilizate de azotul folosit în crearea explozibilului și de varul din molozul clădirilor bombardate.

Însă, cel mai infiorător lucru este că sângele și oasele a milioane de oameni și animale au fertilizat solul din abundență. Cu cât războiul a continuat, cu atât mai multe vieți s-au pierdut și au devenit una cu pământul pe care s-au jertfit. Iar acest lucru a dat viață, mai departe, florei în deplinătatea ei.

Când au devenit macii simbol al memoriei soldaților pierduți în Primul Război Mondial?

Totul a început cu locotenent-colonelul John McCrae, un medic medical canadian, care,  în mai 1915, în timpul celei de-a doua bătălii de la Ypres, lucra într-o unitate medicală în apropiere de canalul Yprelee.

Pe 2 mai, prietenul său, locotenentul Alexis Helmer, al Artileriei de Camp canadian, a fost ucis de un bombardament de artilerie. Corpul lui Helmer - sau cel puțin rămășițe ale acestuia - a fost îngropat în cimitirul Essex Farm. La înmormântare, McCrae a oficiat slujba, iar, mai târziu în acea zi, când a plecat de la serviciu, McCrae s-a așezat pe scaunului unei ambulanțe și, privind peste mormintele proaspăt săpate și acoperiteși maștile sălbatice, a scris un poem.

Astfel, pe 8 decembrie 1915, este publicat poemul In Flanders Fields, care devine imediat o senzație printre soldații din trașee, dar și în întreaga lume. Poemul este publicat în limba engleză, iar macul devine simbolul soldaților căzuți în război. Metafora poeziei reprezintă sufletele celor morți în perioada 1914 - 1918, transformate în milioane de flori roșii ca sângele.

Care este originea coroanelor din maci artificiali?

John McCrae nu a supraviețuit războiului și a murit de penumonie pe 28 ianuarie 1918 în timp ce se afla la conducerea Spitalului General Canadian nr 3 din Boulogne. Prietenii și camarazii săi și-au dorit să îi împodobească mormântul său maci adevărați, însă nu găsit niciunde semințe pe care să le poată planta. De aceea, au comandat la Paris o coroană confecționată din maci artificiali.

De atunci, macul, pe lângă alte simbolistici, reprezintă și celebrează memoria celor căzuți în războaie, în principal din Primul și al Doilea Război Mondial. Simbolizează sacrificiul, viețile jertfite și durerea unei tinereți fragile și pierdute înainte de vreme.

Un alt articol despre generația pierdută a Primului Răazboi Mondial poți găsi AICI.


 

Abonare

Fii primul care află de ofertele noastre.

Cookies

Site-ul Cultivate.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra politicii de confidențialitate.

Sunt de acord