Testament of Youth - #LecturaDeVineri

vineri, 24 aprilie ora 10:00

Cea mai sănătoasă metodă pentru un om de a studia, înțelege și aprofunda istoria – cu adevărurile, neadevărurile, nedreptățile, bucuriile și inovațiile sale – este aceea de a fi un simplu spectator.

Am încurajat întotdeauna oamenii să privească istoria din perspectiva unui simplu martor, de a nu se implica emoțional, de a nu dori să îi aducă pe oamenii din trecut la nivelul lor de înțelegere sau civilizație. Fiecare cu realitatea sa, fiecare cu fundalul său, cu putințele și neputințele sale. Desigur, și istoricii sunt oameni – și ei au pasiunile lor, preferințele pentru anumite personalități istorice sau pentru anumite evenimente. Însă echidistanța și obiectivitatea trebuie menținute pentru o evaluare a trecutului cât mai relevante.

Acest lucru, însă, mi-a fost imposibil, personal, atunci când am început lectura acestei cărți, pe care v-o recomand cu toată căldura. Testament of Youth a scriitoarei, feministei și pacifistei britanice Vera Brittain, este o rană deschisă a dramei Primului Război Mondial.

Deși acest război împlinește în această toamnă 102 de când s-a încheiat, rămâne încă o traumă colectivă la nivel mondial. O sută și un pic de ani este o perioadă mult prea scurtă pentru a vindeca această rană, pentru a pomeni amintirea tuturor tinerilor care și-au pierdut viața, pentru a-i răsplăti, pentru a le oferi iubirea de care nu au avut parte.

Atunci când un istoric ia loc la masa de lucru și citește despre acest conflict sau răsfoiește statistici despre numărul de morți acelor timpuri pentru a redacta o lucrare academică sau pentru a cunoaște mai multe informații, el este complet detașat. La finalul zilei stinge lumina lămpii, închide cărțile și se alătură familiei sale la cină. Se află înconjurat de toți ai săi, în confortul propriei locunițe și în bunăstarea rutinei sale.

Mi-ar plăcea tare mult să știu că acest lucru s-a întâmplat cu toți bărbații – sau mai bine zis cu toți copiii – plecați voluntar sau nu pe fronturile Primului Război Mondial. Indiferent de naționalitate, erau aceiași. Că s-au întors liniștiți acasă, după 4 ani zdrobitori, și s-au așezat la masă alături de familie. Din păcate, nu au avut acest noroc. Ei au lăsat în urmă zeci de mese festive, aniversări, căsătorii, promisiuni, seri dansate și pahare de vin sau apă minerală care s-au acrit în așteptarea lor. Pentru că nu s-au mai întors niciodată să aibă grijă de ferma familiei, să își termine studiile, să își iubească logodnicele sau să se scalde în lacuri. 

Toată această pierdere absolută, sufocantă și dureroasă este exprimată cu o delicatețe ieșită din comun în cartea Testament of Youth. Nu este nevoie de prea multe artificii literare pentru a exprima așteptarea ca tații, copii, frații, logodnicii sau prietenii să se întoarcă acasă, pentru a exprima locurile lăsate goale, amintirile în care ei nu vor mai fi, pentru a descrie coșmarurile, traumele, bolile psihice lăsate în urmă și transmise din generație în generație, ca simbol al durerii provocate de un război inutil, un război al orgoliilor, al luptelor pentru putere. Un război al altora.

Vera Brittain este o scriitoare superbă, realistă și delicată. O fată căreia i s-a refuzat o viață, poate, frumoasă și plină de poezie alături de logodnicul său, Roland Leighton, o viață plină de hohote de răs alături de cel mai bun prieten, fratele său, Edward Brittain. O fată care a muncit pe brânci pentru a-și salva oamenii, pentru a ușura viețile răniților. O fată care a ținut mâna germanilor muribunzi vânzând în ei viața tuturor celor dragi ei. O fată care a înțeles inutilitatea războiului pe propria piele, o fată care a îmbătrânit înainte de vreme.

Testament of Youth este o mărturie a vieții celor pierduți, este o șansă ca tinerețea lor irosită să nu cadă pradă tăcerii. Societatea acelor vremuri împingea femeile la uitare, la un pas în fața celuilalt zi de zi, la porții de mâncare și muncă. Să se șteargă durerea, să se șteargă amintirile, să amorțească. Viață merge înainte. Viața merge înainte fără ei. Iar acest lucru a fost una dintre cele mai mari poveri ale vieții tuturor părinților, surorilor, soțiilor, logodnicelor și prietenelor după 1918. Le anesteziau, probabil, pentru ceea ce avea să urmeze după 1939. O altă dramă, o altă traumă scrisă în paginile vieții lor. 

Conceptul istoric ce caracterizează generația Primului Război Mondial este cel de lost generation / generația pierdută. Prin el nu se face referire doar la băieții și bărbații morți pe front, în tranșeele mizerabile, pline de șobolani și teroare, sau în pâlniile obuzelor ce au continuat să șuiere pentru tot restul vieții tuturor supraviețuitorilor. Prin acest termen se traduce și activitatea femeilor infirmiere, muncitoare în fabrici, în agricultură, în toate domeniile ce puteau ține societatea în viață. Acele femei rămase singure, părăsite în propria durere și neputință. Prin această carte, prin memoriile Verei Brittain, acestor femei li oferă o voce, li se oferă șansă să își expună drama.

Vă invit să acordați o șansă acestei minunate lecturi, să conștientizați drama acestui eveniment, să vă învățați familia și copii, să realizați cât de norocoși suntem că ne putem îmbrățișa oamenii dragi.

De asemenea, această carte a fost ecranizată superb într-un film artistic extrem de sensibil și delicat pe care vi-l recomand cu căldură– Testament of Youth – ce îi are drept protagoniști în rolurile principale pe Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton și Colin Morgan.

Bucurați-vă de lectură sau de vizionare și de înțelegerea lecțiilor trecutului. Pe data viitoare!

Abonare

Fii primul care află de ofertele noastre.

Cookies

Site-ul Cultivate.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra politicii de confidențialitate.

Sunt de acord